Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Cara Buat Croissant Original Dan 8 Resepi Croissant Ala-ala Perancis

Cara Buat Croissant Original Dan 8 Resepi Croissant Ala-ala Perancis
Cara Buat Croissant Original Dan 8 Resepi Croissant Ala-ala Perancis 12

Jika anda tidak pernah makan croissant Perancis sebelum ini, anda patut merasainya! Ramai orang berpendapat croissant dibuat dengan pastri puff, tetapi ia adalah separuh benar. Doh croissant dibuat dengan kaedah yang sama seperti pastri puff tetapi doh juga mempunyai yis, yang menjadikannya gebu dan melenting seperti roti.

Ini menjadikannya bukan sahaja lapisan doh dan mentega di dalam doh, tetapi juga banyak ruang udara dan mempunyai tekstur gebu. Doh croissant yang sama ini boleh digunakan untuk membuat coklat pain au, croissant badam, cronut dan banyak lagi variasi.

Pengenalan Kepada Makanan Perancis Viral Di Malaysia

Apa Itu Croissant

Croissant 1
Cara Buat Croissant Original Dan 8 Resepi Croissant Ala-ala Perancis 13

Croissant ialah pastri Perancis klasik, digulung dan dibentuk menjadi bulan sabit. Ia ringan, kosong dan bermentega, dengan sedikit rasa manis dan sedikit tekstur ragi dan meregang. Croissant datang dalam pelbagai perisa seperti croissant coklat (pain au chocolate), badam dan banyak lagi.

Apabila anda membuatnya sendiri daripada bahan-bahan yang sihat seperti mentega dan susu asli, anda tidak akan percaya betapa lazatnya croissant buatan sendiri!

Croissant termasuk dalam kategori “pastri berlamina”. Ini bermakna doh akan dilipat berulang kali, dengan mentega sejuk di antara setiap lapisan nipis tisu. Mentega menghasilkan wap apabila dibakar dalam ketuhar, dan lapisan mengembang seperti belon udara. Hasilnya adalah sangat ringan dan mengelupas, serta sangat lazat.

Asal Usul dan Sejarah Croissant

Croissant 2
Cara Buat Croissant Original Dan 8 Resepi Croissant Ala-ala Perancis 14

Ramai orang menganggap sejarah croissant berasal dari Perancis. Tetapi adakah itu benar? Mesti anda dah lebih mengenali pastri ni. Croissant ialah sejenis pastri berserpihan yang mempunyai tekstur berlapis-lapis. Rasanya yang enak tanpa sebarang isi tambahan sangat popular di negara barat.

Pada mulanya croissant dikenali sebagai kipferl dan merupakan makanan yang berasal dari Austria. Kipferl telah wujud sejak 1227 dan dibuat oleh pembuat roti Vienna. Bentuk itu juga dikenali sebagai bentuk bulan sabit. Kipferl Austria menjadi makanan Perancis apabila orang Perancis mula membuat doh kipferl mereka sendiri sebagai inovasi doh asal Austria.

Walaupun masih diperdebatkan hari ini, sejarah menunjukkan ahli perniagaan August Zang adalah orang pertama membuka kedai roti Vienna di Perancis pada tahun 1838. Kedai rotinya menjadi terkenal dengan pemasaran hebat Zang melalui iklan akhbar. Selepas kedai rotinya menjadi popular, Zang akhirnya menjual kedai roti itu dan kembali ke Austria untuk menubuhkan syarikat akhbar.

Cara Buat Original Klasik Croissant

Semakin masa berlalu, croissant kini dibuat dengan pelbagai bahan pengisian tambahan termasuk coklat, daging, nanas, jem dan keju. Di pelbagai kedai kek di sekitar tempat tinggal anda, sudah tentu anda akan sering menemui croissant ini dengan harga yang berpatutan. Bagi anda yang ingin membuat sendiri roti ini di rumah, boleh ikut resepi dan cara membuat croissant yang dikongsikan di bawah.

Bahan-bahan:Bahan lapisan roti:Bahan-bahan untuk sapuan roti:
600 gram tepung gandum
60 gram gula pasir halus
12 gram yis segera
30 gram susu tepung
12 gram garam halus
325 ml air ais
350 gram pastri marjerin (digulung nipis dengan dua plastik)1 biji telur
1 biji kuning telur
1 sudu besar krim kental

Cara membuat croissant:

  1. Langkah pertama sediakan mangkuk besar, campurkan tepung, gula pasir halus, yis segera dan susu tepung.
  2. Kacau semua bahan hingga sebati, kemudian tuang air sejuk sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan uli doh menggunakan tangan.
  3. Kemudian masukkan garam halus ke dalam adunan tadi, kacau lagi hingga adunan sebati.
  4. Kemudian biarkan ia berehat dan simpan doh selama lebih kurang 15 minit di dalam peti sejuk.
  5. Selepas itu, keluarkan doh dari peti sejuk, canai doh memanjang menggunakan rolling pin, buat ini dan ulang proses yang sama sehingga doh habis.
  6. Kemudian taburkan tepung secara merata pada bahagian atas doh.
  7. Letakkan pastri marjerin betul-betul di tengah-tengah doh dan lipat doh sehingga tertutup rapat.
  8. Canai doh lagi memanjang, lipat bahagian atas dan bawah doh ke arah tengah kemudian gulung semula memanjang, lipat sekali lagi.
  9. Simpan adunan di dalam peti sejuk selama lebih kurang 15 minit.
  10. Kemudian canai doh secara memanjang dengan ketebalan lebih kurang 1/2 cm, potong dan bentukkan doh menjadi segi tiga, biarkan doh selama 30 – 40 minit.
  11. Sapukan doh dengan taburan di bahagian atas sehingga sekata.
  12. Selepas itu, bakar dalam ketuhar pada suhu 200 darjah celcius selama lebih kurang 15 minit sehingga masak dan bertukar warna keperangan.
  13. Setelah masak, angkat dan keluarkan roti dari oven.
  14. Letakkan croissant di atas pinggan hidangan dan sedia untuk dihidangkan.

8 Contoh Kaedah Resepi Croissant Secara Homemade

1. Full English Croissants

Croissant 3
Cara Buat Croissant Original Dan 8 Resepi Croissant Ala-ala Perancis 15

Bahan-bahan

  • 16 ruam daging berjalur
  • 4 croissant, potong separuh melintang
  • 100g cheddar, parut halus
  • 400g tin kacang panggang
  • Beberapa sengkang sos Worcestershire
  • Sedikit sos panas, ditambah tambahan untuk dihidangkan
  • 4 telur (gunakan Burford Browns) untuk menggoreng minyak sayuran
Langkah Penyediaan
1. Panaskan panggangan hingga tinggi dan masak bacon, putar sekali, sehingga benar-benar garing. Panaskan ketuhar kepada 200C/kipas 180C/gas 6.
2. Letakkan croissant di atas dulang pembakar dan bahagikan bacon, keju dan kacang antara asas croissant, percikkan Worcestershire dan sos panas ke atas setiap satu. Letakkan di atas dan bakar selama 10-15 minit atau sehingga croissant garing, keju cair dan kacang menggelegak.
3. Goreng telur dengan sedikit minyak mengikut citarasa anda kemudian toskan di atas kertas dapur. Keluarkan bahagian atas croissant dengan berhati-hati, letakkan pada telur, ganti bahagian atas dan hidangkan.

2. Ham and Cheese Croissant Traybake

Croissant 4
Cara Buat Croissant Original Dan 8 Resepi Croissant Ala-ala Perancis 16

Bahan-bahan

  • 2-3 sudu besar mustard Dijon
  • 8 croissant, belah dua
  • 8 keping ham yang dipotong tebal
  • 250g gruyère, parut
  • 4 biji telur
  • 350ml susu penuh
  • 200ml krim tunggal untuk mentega hidangan
  • Seikat kecil daun kucai, dicincang
Langkah Penyediaan
1. Sapukan lapisan nipis mustard pada setiap separuh croissant, kemudian buat 8 sandwic menggunakan ham dan gruyère sebagai inti.
2. Pukul telur, susu dan krim, kemudian perasakan dengan baik. Mentegakan hidangan kalis ketuhar berdiameter 35cm dan susun croissant di bahagian bawah. Tuangkan ke atas adunan telur dan biarkan selama 15 minit, putar sekali-kali untuk membantu semuanya meresap.
3. Panaskan ketuhar kepada 180C/kipas 160C/gas 4. Bakar croissant selama 20-25 minit atau sehingga adunan telur sebati. Taburkan dengan daun kucai sebelum dihidangkan.

3. Blackberry and Croissant Bread and Butter Pudding

Croissant 5
Cara Buat Croissant Original Dan 8 Resepi Croissant Ala-ala Perancis 17

Bahan-bahan

  • 225ml krim berganda
  • 375ml susu penuh
  • 3 biji telur
  • 75g gula halus
  • ¾ sudu teh ekstrak vanila
  • 4-5 croissant, dibelah dua secara mendatar
  • 50g mentega tanpa garam
  • 4 sudu besar jem blackberry
  • 150g beri hitam
  • 1 sudu besar gula demerara untuk menghidangkan krim tunggal
Langkah Penyediaan
1. Panaskan ketuhar kepada 170C/kipas 150C/gas 31/2. Panaskan krim berganda dan susu penuh dalam kuali sehingga kurang mendidih. Pukul sebentar telur, gula kastor dan ekstrak vanila dalam mangkuk untuk menggabungkan. Tuangkan sedikit susu panas dan krim ke atas telur dan pukul rata kemudian tuangkan baki susu dan krim, dan pukul lagi.
2. Sapukan bahagian bawah croissant dengan mentega dan jem, kemudian letakkan bahagian atasnya semula. Letakkannya, bahagian atas ke atas, ke dalam hidangan pembakar yang dalam supaya ia muat dengan agak selesa. Tuangkan ke atas semua kastard dan biarkan rendam selama 10 minit. Letakkan di atas semua beri hitam, taburkan dengan gula dan bakar selama 30 minit sehingga kastard mengeras dan bahagian atasnya garing. Hidangkan dengan krim tunggal.

4. Gruyère, Fig and Prosciutto Croissant

Croissant 6
Cara Buat Croissant Original Dan 8 Resepi Croissant Ala-ala Perancis 18

Bahan-bahan

  • 4 biji croissant mentega, besar
  • 4 gruyère, hirisan tebal
  • 4 prosciutto, hirisan
  • 2 buah ara, dipotong dan dihiris
  • daun thyme, beberapa secubit
Langkah Penyediaan
1. Panaskan ketuhar kepada 160C/kipas 140C/gas 3. Belah croissant kepada separuh melalui tengah. Sumbat dengan hirisan keju, prosciutto dan beberapa keping buah ara. Tambah taburan daun thyme, kisar lada hitam, dan letakkan semula bahagian atasnya.
2. Letakkan di atas dulang pembakar dan masak selama 10 minit sehingga keju cair, dan bahagian atas croissant berwarna keemasan dan mengelupas.

5. Ricotta, Lime and Blueberry Croissant

Croissant 7
Cara Buat Croissant Original Dan 8 Resepi Croissant Ala-ala Perancis 19

Bahan-bahan

  • 100g blueberries
  • 1 sudu besar gula aising
  • 2 croissant
  • 4 sudu besar ricotta
  • 1 biji limau nipis
Langkah Penyediaan
Masukkan 100g blueberry ke dalam kuali dengan 1 sudu besar gula aising. Panaskan perlahan-lahan sehingga pekat. Belah 2 croissant dan bakar ringan separuh. Pukul 4 sudu besar ricotta dengan ½ sudu besar gula aising dan perahan 1 limau nipis. Sapukan pada asas croissant, gerimis di atas sos blueberry dan letakkan di atas croissant.

6. Almond, Banana and Honey Croissant

Croissant 8
Cara Buat Croissant Original Dan 8 Resepi Croissant Ala-ala Perancis 20

Bahan-bahan

  • 2 croissant
  • 1-2 sudu besar mentega badam
  • Pisang
  • Madu cair
  • Badam bakar
Langkah Penyediaan
Panaskan 2 croissant dalam ketuhar yang hangat. Belah kedua-duanya kemudian sapukan 1-2 sudu besar mentega badam pada setiap asas, masukkan hirisan pisang dan renjiskan dengan madu cair. Taburkan dengan badam panggang, kemudian letakkan di atas croissant.

7. Croque Madame Croissant

Croissant 9
Cara Buat Croissant Original Dan 8 Resepi Croissant Ala-ala Perancis 21

Bahan-bahan

  • 2 croissant
  • Ham yang dipotong tebal
  • 2 sudu besar cheese sos
  • Gruyère 
  • 2 telur kecil
Langkah Penyediaan
Belah 2 croissant dan bakar ringan separuh. pada setiap tapak letakkan sepotong ham yang dipotong tebal, 2 sudu besar sos keju dan sedikit gruyère parut dan panggang sehingga cair. Sementara itu, goreng 2 biji telur kecil, letakkan di atas kepingan ham, diikuti dengan bahagian atas croissant.

8. Ice Cream and Nutella Croissant Sandwich

Croissant 10
Cara Buat Croissant Original Dan 8 Resepi Croissant Ala-ala Perancis 22

Bahan-bahan

  1. 2 croissant
  2. Nutella
  3. Hazelnut panggang
  4. Sos karamel 
Langkah Penyediaan
Panaskan 2 croissant dalam ketuhar yang hangat. Belah kedua-duanya kemudian sapukan pangkalan dengan Nutella. Tambah satu sudu ais krim pada setiap satu (gunakan Aiskrim Vanila Organik Hijau dan Hitam), dan akhiri dengan hazelnut panggang yang dicincang dan sedikit sos karamel diikuti dengan bahagian atas croissant.

Itulah sedikit sebanyak resepi dan cara membuat croissant yang dikongsikan dengan anda, yang anda boleh buat sendiri di rumah. Semasa proses membuat croissant, penjagaan dan kesabaran tambahan diperlukan supaya roti menjadi lembut dan lazat. Croissant boleh menjadi snek alternatif untuk menemani masa santai anda di rumah bersama keluarga.

Selain itu, ia juga boleh dijadikan jamuan di majlis keluarga atau kesyukuran. Untuk menambahkan lagi keenakan roti croissant tersebut, bolehlah dihidangkan bersama secawan kopi manis.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Anda Mungkin Meminati